Koskenrannan Luomulammas

Ilpon kokkinurkka

Ilpon kokkinurkkauksessa keittiömestariopiskelijamme Ilari eli Ilpo antaa omat vinkkinsä karitsan lihan laittamiseen.

 

Haudutettu karitsan lapa

ilpon-karitsanlapa

 

 

 

 

 

 

1-1,5kg karitsan lapaa, luulliset lavat painavat yleensä tämän verran

2 kpl keltasipuli

10 kpl valkosipulin kynsi

½ pnt timjamia

5 laakerinlehteä

15 kpl mustapippuria

20 g suolaa

lientä (vettä+ punaviiniä, valkoviiniä, olutta tai mitä kaapista löytyy)

 

Laita luullinen lapa uunivuokaan. Lisää suola, pippurit, laakerinlehdet ja timjami vuokaan. Kuori valkosipulin kynnet. Pilko molemmat sipulit muutamaan osaan ja laita vuokaan. Lisää lientä vuoan puoleen väliin asti. Haudutusliemeen kannattaa hyödyntää mm. viinipullojen loppuja tai tölkillinen olutta. Opiskelijalta tosin löytyy useimmiten vain tyhjiä tölkkejä tai pulloja. Peitä vuoka foliolla ja laita 130 C-asteiseen uuniin noin neljäksi tunniksi. Lapa on valmista, kun liha irtoaa koskettamalla luusta. Tässä vaiheessa karitsa on jo valmista nautittavaksi!

Haudutusliemestä saat maistuvan kastikkeen. Siivilöi liemi ja keitä puolet siitä pois. Lisää 20 g voita lopuksi ja nauti murean karitsan lavan kastikkeena.

Kuvassa olevassa annoksessa olen repinyt lihan pieniksi paloiksi ja rullannut tuorekelmuun. Tämän jälkeen se on ollut vuorokauden jääkaapissa. Jäähtyneestä laparullasta olen leikannut kiekkoja ja paistanut niihin rapean pinnan pannulla. Haudutettu karitsan lapa on syksyinen ruoka, joten sen kanssa kannattaa tarjoilla sesongissa olevia juureksia.

Tarjoiluehdotus: Kuvan annoksessa on perunapyreetä, paahdettua porkkanaa ja palsternakkaa sekä rapeaa lehtikaalia. Haudutusliemi on kastikkeena.

 

Karitsapyörykät

500 g karitsan jauheliha
200 g turkkilainen jogurtti
50 g dijon-sinappi
10 g suolaa
2 kpl kananmuna
½ nippu minttua pienennettynä

Laita kaikki raaka-aineet kulhoon ja sekoita massaa vähintään 5 minuuttia, jolloin saat sitkon muodostumaan pyörykkämassaan. Yleiskone on kätevä apuväline tässä vaiheessa.

Tämän jälkeen jauhelihamassa on valmista ja voit tehdä siitä halutessasi esimerkiksi pyöryköitä tai murekkeen. Pyörykät onnistuvat parhaiten kuumalla pannulla paistettuna ja muutaman kerran käänneltynä.

Tarjoiluehdotus: Karitsapyörykät, paahdettu bataatti ja tzatsiki.

 

Karitsan palapaisti

 1 kg karitsan lapaa tai paistilihaa kuutioituna
200 g porkkanaa
200g palsternakkaa
1 kpl iso keltasipuli
2 kpl valkosipulinkynsiä
3 dl punaviiniä
20 g suolaa
Mustapippuria rouhittuna
Tuoretta timjamia ja rosmariinia
(Sieniä)

Laita kuutioidut lihat uunivuoan pohjalle ja lisää suola niiden päälle. Kuori ja pilko juurekset sekä sipulit. Palat saavat olla suurehkoja. Lisää ne lihojen päälle. Tämän jälkeen lisää yrtit ja rouhi mustapippuria sekaan. Lopuksi lisää punaviini vuokaan sekä vettä siten, että raaka-aineet eivät ole kokonaan nesteen peitossa. (Tässä vaiheessa sekaan voi lisätä mahdollisesti pakkasesta löytyviä suppilovahveroita tai kantarelleja).  Peitä uunivuoka foliolla ja laita uuniin. Parhaan tuloksen saat palapaistille, kun pidät pataa uunissa yön yli (vähintään 8 tuntia, mieluiten yli 10 tuntia) 90 C-asteessa. Nopeammin pata valmistuu pitämällä sitä yksi tunti 150 C-asteessa ja sen jälkeen laskemalla lämpöä kahdeksi tunniksi 120 C-asteeseen.

Tarjoiluehdotus: Palapaistia ja perunamuusia. Ja muistakaa, että kotona tehdyssä muusissa saa olla kokkareita J

 

Mohnon rehdit patalihat

3kg Niskakiekkoa/etuselkää

3-5 Porkkanaa

1-2 Lanttua

1-2 Sipulia

3-5 Valkosipulinkynttä

2 prk Yrttistä tomaattimurskaa

1 kpl Lihaliemikuutio

Valkoviiniä

Suolaa ja pippuria

 

Leivitä rehdin kokoiset lihapalat ja ruskista pinnat pannulla. Laita lihat valurautaiseen pataan. Lisää sekaan isoja paloja porkkanaa, lanttua ja sipulia makusi mukaan. Lisää tomaattimurska, valkosipulinkynnet, lihaliemikuutio ja reilusti suolaa sekä mustapippuria. TÄRKEIMPÄNÄ 3-5 dl valkkaria, eikä pullollinenkaan ole pahasta. Lisää vettä niin, että lihat peittyvät kunnolla.

Laita pata uuniin puoleksi tunniksi 200 asteeseen tai siihen asti, kunnes pata kiehuu kunnolla. Tiputa uunin lämpötilaa asteittain esim. 175, 150 ja 100 4-5 tunnin aikana kuitenkin niin, että pata kiehuu koko ajan. Sekoita lämpötilaa tiputtaessa. Tarkista, että liha irtoaa luista, lisää tuoreet yrtit päälle ja nauttimaan!

Tarjoiluehdotus: Mohnon rehdit patalihat maistuvat parhaiten perunamuusin ja valkoviinin kera!

Hernekeitto

1 palvattu karitsan viulun lihaisa luu
Hernekeittoa ( itse tehtyä tai purkkitavaraa)

 

Kokki suosittelee, että kokeilette joskus lampaan/karitsan viulua palvattuna. Kun olette nauttineet herkullisen lihan, jäljellä on luu ja pieni määrä lihaa siinä kiinni. Tässä vaiheessa luuta ei heitetä missään nimessä pois vaan hyödynnetään se. Keitä oma herkullinen hernekeittosi luu siellä seassa tai lämmitä purkkitavaraa kattilassa noin 20 minuuttia luun kanssa. Palvattu luu tuo keittoon savuisuutta ja paahteisuutta sekä lisäksi myös loput lihat irtoavat mukaan. Toimii!!